U bent hier: Home » News » Ventilatie
 • Ventilatie


  08 November 2017

  Om condens en vochtproblemen te voorkomen is goede ventilatie belangrijk. Speciale badkamer- ventilatoren zijn volledig op deze taak berekend. Ze voeren het vocht af en brengen verse, frisse lucht in de kamer.

  Voor gebruik direct boven douche of bad wordt een veilige 12 Volt ventilator aanbevolen. Bediening van de ventilator kan door middel van een ingebouwde trekkoordschakelaar of via een schakelaar aan de muur. De luxer uitgevoerde ventilatoren zijn ook op tal van punten in te stellen. Als de vochtigheid onder de door jouw ingestelde waarde is gedaald kun je instellen dat de nalooptimer aangaat. Ook de condensatiesnelheid van deze nalooptimer kun je instellen. Bij bediening met een (licht)schakelaar draait de ventilator na gedurende de vooraf ingestelde nalooptijd, indien de relatieve vochtigheid zich op dat moment beneden de ingestelde waarde bevindt.

   

  Infraroodsensor

   

  De aan- en uitschakelaars zijn ook verkrijgbaar met een infraroodsensor. Hiermee wordt de ventilator automatisch ingeschakeld door een ingebouwde bewegingsmelder. Zo wordt de ruimte alleen geventileerd gedurende of onmiddellijk na gebruik. De instelbare elektronische nalooptimer laat de ventilator na uitschakeling nog doorlopen.

   

  Als je op zoek bent naar een ventilator zul je de termen axiaal of centrifugaal tegenkomen. Een axiale afzuigventilator voert de lucht direct door de muur of het raam af. Bij centrifugaal ventileren vindt de luchtafvoer plaats via een kanaal.

   

  Plaatsing

   

  Een goede situering van de ventilator is essentieel voor een goede werking. Plaats ventilatoren in de badkamer:

    zo hoog mogelijk;

    zo ver mogelijk verwijderd van en tegenover de luchtaanvoeropeningen (bijvoorbeeld de deuropening) om de doorstroming van de ruimte te verzekeren;

    niet op plaatsen waar de omgevingstemperatuur boven de 50 graden kan komen;

    op een plek waar personen die een douche of bad nemen de ventilator niet kunnen aanraken (bij een Lo Volt, 12 Volt, ventilator is dit minder gevaarlijk);

    zo dicht mogelijk bij de bron van stoom en damp.

   

  Bij dit artikel is gebruikt gemaakt van de website Wonentrends.

Plaats Recensie

Categories